den šedesátý sedmý
Dnes jsem se zamyslel nad naší, myšleno lidskou výživou. Všechny výživové směry dnes přímo ZAKAZUJÍ určité druhy potravin. Ve svém experimentu se často zamýšlím, zda to má smysl, nebo je to nesmysl.
Na počátku byl rozvoj zemědělství spojen přímo s rozvojem lidského rodu. Platilo to posledních několik tisíc let. Plodiny jako obilí, rýže, kukuřice a brambory označuji jako potraviny sytící, nám umožňují přežít dlouhou dobu na „sacharidech“ v době nedostatku. Umožňují nám tvořit zásoby (přímo jako potraviny, nebo ve formě vlastního či zvířecího tuku) a přečkat zimu. Člověk se nemusí bát o přežití a svou energii dává do vlastního vývoje.
Po rozvoji lidského rodu spojeného s průmyslovou revolucí, objevem a rozšířením elektřiny jsme začali využívat práci strojů. Potraviny se staly dostupnější jak cenou, tak rozmanitostí. Hladomor jsme vymýtili, alespoň u nás v Evropě.
Následovala první a druhá světová válka a spojena s výrazným rozvojem chemie.
Principy, které člověk budoval v zemědělské výrobě jsou nenávratně pryč. Chemie se naplno spojuje s potravinářskou výrobou a již nelze rozdělit. Ani bio nám nepomůže. Obávám se, že ani domácí potraviny ze zahrádky. Změnilo se totiž životní prostředí.
Přesto jsou vždy připravené jednoduché odpovědi. Země se vyčerpala? Stačí pohnojit průmyslovým hnojivem a pak máme úrodu i z písku. A prodáváme vodu ve formě zeleniny. Živiny spojené s koloběhem v přírodě jsou pryč.
Zde již začínáme narážet na vlastní chyby. Kapitalistická společnost je poháněná touhou konzumovat. Tedy prodávat co nejvíce bez ohledu na vše. Potraviny se mění. Barvy, chutě, trvanlivost, cena. Jíme více (množství) a více (nekvalitních) potravin. Objevují se první choroby spojené s nadbytkem nekvalitní stravy.
Řada lidí si to uvědomuje a připravuje vlastní výživové směry. Bohužel jsou všechny založeny na zákazu. Je to jednodušší, než hledat poznání vlastního těla a nalezení vlastního směru na základě poslouchání svého těla.
Na malém případě si lze představit, co to obnáší když zakážete vše:
RAW / vitariánství: nebudete vařit, akceptuje se teplota do 42C
vegetariánství / veganství: budete ochuzení o vejce, mléčné výrobky, maso
Paleo dieta: obiloviny, cukry, luštěniny, škroby (brambory)
Do toho si ještě můžete zamíchat „kombinace“ potraviny z makrobiotiky (např. ovoce mimo náš podnebný pás) nebo dělené stravy, či si to rozdělit dle své krevní skupiny a přihlédnete-li ještě k zásadotvornosti dané potraviny je to jasné. Umřete hlady.
místo toho dnes volám:
ZAKAŽTE ZÁKAZY, JSOU PŘÍLIŠ OMEZUJÍCÍ!
NENÍ NIC ŠPATNÉHO MĚSÍC, ROK ČI CELÝ ŽIVOT NEJÍST MASO, BÍLOU MOUKU, MLÉČNÉ VÝROBKY, VAŘENÉ POTRAVINY ATD.
PRAVIDLO, KTERÉ SE MĚ OSOBNĚ OSVĚDČILO: KDYŽ NA TO NEMÁTE CHUŤ = NEJEZTE TO!
Problém nastává s naší chuťovou pamětí. Nemůžeme si vše zakázat. Potraviny aby se dobře a hodně prodávaly MUSÍ BÝT LÁKAVÉ! Ať chutí, vůní, designem … jakkoli. Musí se prodat! Na tuto hrozbu naše tělo nezná odpověď.
JEDINÉ OMEZENÍ CO STOJÍ ZA ÚVAHU JE VYNECHÁNÍ CHEMIE V POTRAVINÁCH
a vzít si to nejlepší ze VŠECH výživových směrů na které se shodnou bez vyjímky:
JEZTE KVALITNÍ POTRAVINY
a k čemu se kloním já? Jednoduché pravidlo, představte si, že neexistuje doprava a lednice. Tedy čerstvé potraviny do 50km, v zimě klidně i mražené.
V létě minimum masa a hodně zeleniny a ovoce. V zimě maso tak 2x týdně, častěji obiloviny (chléb, kaše), ale minimálně potravin typu „jahody v únoru“.
Třeba se vše ještě změní, mám před sebou 299 dní.
váš J.
Jedna odpověď na “Zakažte zákazy – povídání o výživových směrech”