Shrnutí od úplného začátku – jak to vidím dnes:
Co se mi daří: trvalé snížení konzumace masa, vyhýbání se chemii a průmyslovým potravinám, velmi pozvolné snižování váhy. Dodržování pravidla projektu i když se někdy držím zuby nehty. Zařazení potravin do správného počasí. Např. do tepla patří máta, ananas, nektarinky, saláty …
Co se mi nedaří:
1/ zpomalit a vychutnávat cokoli jím. Občas spěchám a něco zhltnu. Není to správné, člověk má žít, nikoli spěchat, zapomínat, být přetížený a unavený. Cílem je soustředit se na teď a tady. Jídlo i život.
foto: pomalu si vychutnat všechny chutě
2/ omezení zimních potravin. Tím, že je teplo, už nevaříme na kamnech (nepečeme chléb), tak kupuji dobrý kváskový chléb a nejsem si jistý, zda mě v tomto teplém počasí nezahleňuje. Stejné je to s mléčnými výrobky. Přeci jen je léto (jaro) a měl bych více jíst ovoce a zeleninu – ne že bych ji nejedl. Jen ji více výměňuji za chléb a sýry. Naštěstí přibývá ovocně zeleninových dobrot každým dnem. Hrášky, jahody, meruňky (z ciziny), melouny … A jablka? Naschledanou na podzim.
foto: svačina / oběd do auta
3/ využívání místních tj. lokálních potravin (do 50km) – moc se mi nedaří, tím jak jsme se přestěhovali a rozhodl jsem se nebedýnkovat, jsme odkázáni na supermarket. Zároveň vidím obrovské zlepšení všech řetězců a dodávky zeleniny jsou lepší a druhy rozmanitější. Snad bude někdy volný víkend na návštěvu trhu.
4/ aktualizovat tento blog, ale spíše to souvisí s hektickým obdobím, kterým procházím.
Co mi udělalo největší radost? Na školení práce ve výškách jsme byli v penzionu U Martina. Paní domácí mi vyšla neuvěřitelně vstříc, prostudovala projekt a potraviny a připravila mi více domácí kuchyni, než běžně dělá. V její kuchyni nenajdete i tak žádné vývary v prášku atd., přesto se musela trochu přizpůsobit mé stravě a já tak mohl jíst poprvé v restauraci po více než třech měsících.
foto: vylézt, přelézt, slanit - stožár se používá pouze pro výcvik
Co ostatní lidi nejvíce udivuje? Je toho hodně, ale největší perlou je snad strouhanka. I když pochopí, o co se snažím, vždycky dojde na strouhanku. Snažím se vysvětlit, že i když je domácí z namletých rohlíků, tak ty rohlíky obsahují spoustu nedobrot. Takže nemůžu své nejoblíbenější jídlo – smažený květák, ani řízek a sekanou. Všechny tyto jídla miluji a neomylně mi je kamarádi nabízí, že to „mé nároky“ splňuje. Druhá věc, nad kterou kroutí hlavou je vynechání kuřecího masa a lososa. Důvodem je zařazení na další seznam, který jsem nazval Potraviny na pranýři.
Co mi nejvíce schází? Dříve bych napsal uzeniny či sladkosti (belgická čokoláda), když procházím supermarketem. Dnes je to zmrzlina či nanuk v horkém dni a kofola po větší námaze. Kofolu úspěšně nahrazuji pivem, i když ho zařadím spíše jako nedělní potravinu. Místo piva se bude více hodit mátový či zázvorový čaj s citronem oslazený medem s ledem. Nemáme mrazák, takže bez ledu.
Novinky – za poslení měsíc:
Koření. Tak by se dala nazvat většina přidaných potravin. Rozmarýn, Tymián, Majoránka, Bobkový list, Paprika, Pepř, Oregano, Muškátový oříšek, skořice, Nové koření, Libeček, Máta … nyní už si kořenění užívám. Nevím, zda není pozdě.
TIP: Věděli jste, že se rané druhy zeleniny nemají kořenit? Obsahují hodně vody a tím jak rychle rostou, nestačí si vytvořit silné aromata a chutě. Vychutnáte si je nejvíce blanšírované, nebo syrové. Na dlouhé vaření si počkáme do podzimu a sychravého počasí.
foto: sbohem pomalé pečení
Zařazení „nedělních“ potravin – všechny, které mají dělat radost a nezevšednět: Bílá mouka, tvrdé a plísňové sýry, maso, arašídy, pistácie a jiné slané ořechy či pochutiny, pivo, víno. Pro úplnost dodávám, že nedělní potraviny se nemusí jíst v neděli, ale je to připomínka „jejich vzácnosti“ v jídelníčku. Tedy klidně si je dám ve středu. A v sobotu opět. Tím, že jsou na jakémsi seznamu, mi připomíná jejich výjimečnost. Nejsou to potraviny pro každodenní konzumaci. A mě to vyhovuje a dělá radost, kdykoli je dostanu do pusy.
foto: zástupce nedělních potravin - pizza ... teším se na čerstvou bazalku
Potraviny na pranýři
Zde jsou potraviny, které chci záměrně vynechat z důvodu silně neetického zacházení se zvířaty, nadbytečného používání chemie či nahrazování původních druhů za účelem především zisku. Je to vidět často na „vlnách“ popularity a doporučování výživovými poradci či ekologických dotací.
cukr – kapitola sama o sobě. Po přidání medu, jsem si zamedil a od té doby nic. Vnímám daleko více přirozených chutí. Např. po vyhledání rajčat a rajčatového protlaku v plechovce bez přidané kyseliny citronové si různé rajčatové omáčky vychutnávám více, než před tím. Je pravda, že např. rozinky jsou pro mě téměř nesnesitelně sladké. Navíc, když před Vás dám cukrovou třtinu či cukrovou řepu, sami si doma cukr nevyrobíte.
kukuřice – zavlečená plodina vytlačující naše původní druhy, vysává i tak malé zásoby živin, škrob se přidává do potravin, kde ho nečekáte
soja – hlavně kvůli silné zdravotní propagaci v 90tých letech, není tradiční potravinou, jak to vnímám já, přidává se do uzenin a potravin, kde ji nečekáte jako plnidlo. Schází mi však tradičně fermentovaná sojová omáčka. Hodně mi schází.
řepka – dotace, biopaliva
brambory (hlavně kvůli škrobu v potravinách), schází mi rané brambory s pažitkou, máslem a tvarohem
palmový olej – ničení pralesů a podezřelá propaganda další superpotraviny? Nějak se mi tomu nechce věřit.
Z masa jsou to průmyslově chované kuřata, losos, pangasius … k tomu už raději nic nedodám
Co bude po experimentu?
Už nyní o tom uvažuji, a právě potraviny na pranýři se stanou jakýmisi VIP potravinami. Myšleno velmi inspirující potraviny. Zařadit tedy jen zřídka a jen trochu. Případně si dopřát nejlepší kvalitu (kuře, losos). Je nutné, aby dokázaly „inspiraci“ dodržet. Při nadměrné konzumaci se kouzlo rozplyne a zůstanou oči pro pláč. A nadbytek škrobu, cukru či škodlivin.
díky všem za podporu a milé emaily či povídání
J.