velké shrnutí po dvou měsících projektu

Dva měsíce experimentu jsou za téměř mnou, chci se podělit o shrnutí co se děje s mojí psychickou i fyzickou proměnou.

Před experimentem, všežravec, testující různé kuchyně, kuchař vařící i na zakázku a milovník jídla, váha 107kg a dnes?

  1. Týden – lze nazvat jako boj o přežití, nebo polopůst? Nabídl mi velice zajímavý pohled na životní funkce, tedy jak zvolit co nejvíce živin při co nejméně potravinách. Cíl byl jednoduchý. Mít energii. Proto jsem zvolil sacharidy ve formě pšenice již třetí den. Navíc kuskus (či jiné těstoviny) a placky jsou jednoduché na přípravu a dobře uskladnitelné. Na rozdíl od éry před experimentem používám o mnoho více celozrnnou mouku, výjimečně i bílou, hlavně při přípravě chleba či placek. Zároveň se objevily v tomto týdnu i první příznaky nedostatku živin. Konkrétně to byla chuť na syrovou řepu a máslo (zastoupené potravinou – mlékem).OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… po několik dní mé svačiny vypadaly podobně, odnesl jsem si z toho poznání, že vychutnat si vůni jablka a všech ostatních potravin je stejně důležité, jako jejich chuť …

Během celého týdne přichází uvědomění hodnoty vody v přírodě a poznání tří hlavních živlů. Slunce dává velikost, země sílu a voda život.

Rozlišuji jednotlivé chutě vody ze studny, studánky i kupované. Zamiloval jsem se do ní. Nechávám se hýčkat a omývat vodou jako nejněžnější milenkou.

 IMG_20150419_074746… užívám si chuti potravin jen tak, bez ničeho, jako malé dítě když dostane něco nového, učím se potraviny dokonale poznat a připravit …

  1. Týden sleduje poznání vlastního těla, nedostatek vitamínů a minerálů se projevil nejvíce v chuti na celer, droždí, ořechy. Zařazeny první živočišné bílkoviny (vejce) a zcela mimořádně hovězí maso. Důvodem bylo, aby se v lednici nezkazilo, i když chuť jsem na něj neměl. Zajímalo by mě, kdy bych zvolil maso sám od sebe. Na člověka, který si na mase zakládal proběhla nepochopitelná proměna. Zvolil jsem i první potravinu, která je průmyslově vyrobena (splňuje však podmínky experimentu = je živé) a to droždí. Jedno jsem spořádal syrové cestou z obchodu a druhé ještě ten den. Takový nedostatek vitamínu  (pravděpodobně) jsem nikdy nezažil. Také přichází první zelenina přímo z dovozu, i když asi sezonní, protože jsou levná. Uhodli jste? To co jsem myslel je rajče z Maroka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

… vařím si základ na polévku ala boršč, zatím neslané…

 

  1. Týden si kolegové dělají legraci, že stravenky nepotřebuji, když s nimi nechodím na obědy. Mě to však vtipné nepřišlo, stále s sebou vláčím břemeno starých chutí, i když se probouzejí k životu hlavně při nákupech v supermarketu. Ale jsou menší a méně časté. Celý týden se tak nese v duchu radosti ze zařazení soli a olivového oleje. Konečně můžu jíst opravdový chléb. Prvotní fáze nezemřít hladem je za mnou, dopřávám si oblíbené druhy zeleniny (hlavně chuťově) a to špenát, žampiony a hrách. S mraženými potravinami si hlavu nedělám, venku stejně mrzne a je to lepší než konzervy, včetně obsahu. Mražené potraviny obsahují jen danou zeleninu a žádné konzervanty či barviva. Zelenina je sklízena v konzumní zralosti, i když o tom někdy trochu pochybuji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… typický oběd pro radost  a sluníčko k tomu. Složení kuskus, olivový olej, sůl, voda, rajče, špenát, cibule …

  1. Týden je celý o začátku propagace projektu. Teď už věřím, že experiment poběží dále. Má radost z čaje je umocněna vzpomínkami na naše čajové dýchánky a vnímání jiné chuti tekutin než je pouhá (i když úžasná) voda. Týden vyvrcholí zařazením vína a jeho vychutnání s uleželým tvarohem místo sýra. Zároveň tvrdě dopadám „na ústa“ při návštěvě jednoho obchodního domu s nábytkem, kde si nemůžu dát nic jiného než čaj a ke všemu musím zařadit bergamot, protože čistý zelený či černý čaj nemají. Rodina si dopřává řízek s kaší, limonádu, a mandlový dort. Koukám na ně a začínám pociťovat hlad spojený s první myšlenkou na konec experimentu. Nevzdal jsem to a jsem na sebe hrdý!

 

Hlavní myšlenky po prvním měsíci: uvědomění svého těla, prvopočátky tradiční stravy, chemie v jídle

Váha:  102kg

 

  1. Týden – k mému největšímu překvapení jako představitel typického masotariána (člověk, který jí maso a občas zeleninu) mi stačí maso jen 1 až 2x týdně! Snížil jsem tedy konzumaci masa z 3000g týdně na 200-400g. Těším se vždy na víkend, který s tím mám spojený. Kupuji si tedy v řeznictví hezký kousek masa, jedu ke kamarádovi na chalupu, kde se k mému překvapení negriluje! Trochu se opíjím vínem díky zajídání pouhým chlebem a olivovým olejem. Takhle by to nešlo, od příště vždy jídlo s sebou v dostatečném množství, je to už druhá chyba se zásobami s sebou. Chodím si okolo přetékajícího stolu s vybranými lahůdkami a nemůžu nic dát! Problém o kterém jsem nevěděl, nadchází druhý den. Mám nadbytek masa, které jsem si chtěl rozdělit do dvou dnů a hlavně mezi pár přátel. Takto jsem na to sám. Dříve bych ani nemrkl a velkou porci (asi 800g masa) spořádal, nyní se tělo nadbytku masa brání! Tomu nemůžu uvěřit. Já nechci maso. Přesto z dalších potravin z nějakého bláznivého důvodu další dny volím sardel v oleji a za jeden den spořádám celou malou skleničku. Dále máme kompletní knedlo, zelo, vepři včetně kmínu tak si užívám radosti z oběda s rodinou. Už je to druhý kompletní oběd o víkendu. Celkově se na víkendy začínám těšit čím dál více.

Pozoruhodné je srovnání kupovaného chleba se „správným“ složením. Samotný kupovaný chléb ze supermarketu se jíst nedá! Na rozdíl od mého v peci pečeného, rukou míchaného a na kamnech kynutého. Možná je to jen předsudek či moje pýcha, že dokáži z vody, mouky, soli a vzduchu udělat nádherný chutný chléb z mého kvásku co létal okolo vzduchem.

IMG_20150420_071034… zde vidíte v celozrnném chlebu oříšky (měly tam být jen vlašské, ale koukám že děti něco přihodily, naštěstí ze „seznamu“) …

IMG_20150419_080511

… po vyndání z pece – chléb bez hnětení ala „cuketka“ …

 

  1. Týden nazývám jednoduše: káva a sýry. Dvě vymodlené potraviny, kdy už nevím, co mám zařadit z těch životně důležitých. Velice často se přistihnu, že několik dní nevím, jakou potravinu zvolit. Přesvědčí mě kamarádi, nezávisle na sobě, že vlastně nemám pohanku, objevuji krásné stránky o této rostlině, která mě však neuchvátí tak moc, jak by mohla. Nechám ji čas, však ona se vrátí. Díky sýru se vydávám i do naší vývařovny na salát na váhu v ceně okolo 50 Kč asi za 350 g což je dost předražené. Začínám si tím uvědomovat, že při tomto experimentu také dost razantně šetřím!IMG_20150423_123429… zelenina z naší kantýny druhý pokus – bez chuti a zápachu … jen doufám, že balkánský sýr v sobě nemá dobrůtky, které nemám na seznamu, zatím jsem je v žádném typu balkánského sýra nenašel …

 

  1. Týden začíná uvědoměním co nechci jíst a proč. Zejména se to týká řepného i třtinového cukru, brambor, sóji, řepky olejky, kukuřice, kuřat, palmového oleje – tedy ke všem potravinám, o kterých si myslím, že by mohly mému tělu uškodit či mám v hlavě blok? Nedokážu však vysvětlit proč třeba brambory, možná na ně dostanu chuť, až budou přede mnou stát vařené čerstvé rané brambory s tvarohem, máslem a pažitkou. Řepku nechci kvůli biopalivům, kukuřici díky plodině, která zabíjí půdu a corflakes (první zdravá snídaně … pamatujete?).  Zajímavostí týdne je, že od té doby co piji čaje a kávu, voda ta úžasná tekutina ustupuje do pozadí, což je mi líto a budu se snažit více vědomě prožívat nejen potraviny, ale všechen svůj čas.

IMG_20150424_065948

 

… lehce osmažím zeleninu jako základ na omeletu – pórek, cibule, mrkev …

 

 

  1. Týden proměna chutí. Žena chodí na kurz makrobiotiky GAJA a přináší nový doplňující pohled na stravování. Zařazuji různé řasy a slunečnici kvůli oleji. Tedy kvůli chybě mé ženy, která mi s úsměvem oznámila, co tak skvělá polévka vlastně obsahuje. To a to a to a … je to podušené na trošce slunečnicového oleje. A mám ho tam. Slunečnici jsem chtěl stejně zařadit kvůli semínkům, alespoň jsme si ujednotili, co vlastně projekt obnáší za sledování všech složek potravy. Důležitejší je, že z kurzu vaření přináší i zajímavé nápady. Vždy jsem si myslel, že nejcennější na zelenině jsou slupky. Mají nejvíce aromat, chrání zeleninu, dotýkají se země (kořenová zelenina) a tak mají nejvíce minerálů (asi kvůli odolnosti). Dužina „jen“ přenáší životodárnou tekutinu mezi kořeny a listy, tedy opět tu máme kombinaci slunce, země, voda. Vývar ze slupek skutečně chutná jinak, pomocí speciálního kartáčku se zelenina očistí, oškrábe a hezké kousky použijí jako vložka do polévky. Oškrábaná část, kterou bychom vyhodili, se uvaří ve slané vodě a použije jako základ polévky či omáčky. To musíte vyzkoušet, má jinou sílu než polévka uvařená z „hezkých“ částí dužiny.IMG_20150424_140844

… oběd na zahradě, který jsem si skutečně užil. Na fotce rýže, fazole, řasa + kvašená zelenina + mrkev na páře, zbytek co měli ostatní bohužel nesmím (ledový salát s celerem a sojovou majonézu) …

Jako radost sám pro sebe zařazuji pivo, kdy narážím na problematiku označování piva, legislativy a tohoto projektu. Velké omezení výběru piva bez extraktů (vyluhované hořčiny pomocí např. alkoholu) a izoextraktů (chemie). Chmelové produkty a upravený chmel jsou dle legislativy a mě ok = sušení a granulování je pro projekt snesitelné. Více např. zde. V obchodech narážím na malý výběr sýrů bez barviv, na což mě upozornili z conovehonakopci.cz a co je nejcennější, dali mi rady co vlastně sýry obsahují, aby to bylo v souladu s experimentem. I když do sýru přidané karoteny a jiné přírodní barviva můžou být neškodná, proč vlastně někdo sýry barví? Vybrat sýr bez barviv je problém, ale řešitelný. Stále jsou i nebarvené sýry. Zajímavostí zůstává, že se stále raději uchyluji k uleželému tvarohu, než například k sýrům typu gouda a eidam.

 

Nastává pro mě velký zlom v psychologii projektu. Nevychutnávám si potraviny tak jako na začátku. Rozhoduji se pro vědomé zařazení zpátečky, které spočívá ve zpomalení života a zařazení sváteční neděle (např. maso a bílá mouka).  Ostatní dny budou zeleninové a ovocné, sem tam vejce či sýry. Snažím se tím vyvarovat nadbytečné konzumace lepku a masa jako takového, jen jsem k tomu dospěl samovolným vývojem. Samozřejmě, že neděle může být i jiný den, princip je dopřát si luxusní potraviny jen výjimečně, aby se nestaly všedními jako zmiňovaná voda.

IMG_20150426_183934… dokázat si vychutnat jídlo, každou jeho část je důležitější, než jsem si myslel …

Žít vědomou přítomností bude cíl na příští měsíc, pokud nepřijde něco jiného a důležitějšího.

Zamyšlení pro mě na příště: proč všechny výživové styly mají omezení – nesmíte maso, nesmíte lepek, cukry, tepelně upravené potraviny atd. Je mnohem jednodušší potraviny vynechat, než poslouchat svoje tělo a pouze je omezit. Např. můžu mléko, kterého jsem vypil cca 0,1dl avšak bez tvarohu a másla si nedokáži projekt představit.

 

Váš J.

 

První „velké“ shrnutí naleznete zde. Jsou zde rozebrány první týdny s autentičtějšími pocity?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *