SLEĎ OBECNÝ

den čtyřicátý čtvrtý

to je radosti, první uzené a nepřišlo po roce! Jdu takhle cestou od zeleniny k máslu a v tom mě kroky dovedou k rybím, jak to nazvat? Asi potravinám. I což, asi tělo potřebuje něco jiného než ančovičku a hle: uzené ryby. Uzené maso vepřové nesmím, obsahuje brekeke tfujtajbly, ale nápis 100% bez konzervačních látek a umělých barviv mě zaujal pro další zkoumání. Složení sleď Clupea harengus odloven FAO č. 27 a sůl. Hurá můžu! Nevypadá tak hezky jako na úvodním obrázku, ale chutná přímo famózně.

Je jasné, že herynky, naložené sledě a zavináče, ála losos atd. dále nemůžu, ale tato světlá výjimka mě udělala opravdovou radost.

Váš J.

PS. pozor na Švédskou specialitu = nafouklá konzerva se sledi, na videu uvidíte mírnější verzi … jak se TO má jíst, ale existuje spousta videí které smrdí ještě před spuštěním!

 

wikipedia:

Sleď obecný (Clupea harengus), neboli herynek, je nejhojnější rybou na naší planetě, navíc je rybou hospodářky významnou. Sleď obecný obývá vody Atlantského oceánu v obrovských hejnech. Má standardní délku 45 cm. Hmotnost takto vzrostlého jedince se pohybuje kolem 0,5 kilogramu. Sledi se živí planktonními klanonožci, krilem a malými rybkami. Jejich přirozenými predátory jsou ploutvonožci, kytovci, tresky a jiné větší ryby.

Sleď obecný je užitkovou a ekonomicky velice významnou rybou. Podle FAO bylo v roce 1999 vyloveno 2 403 543 tun, přičemž se na tomto množství nejvíce podílelo Norsko s 821 435 tunami a Island s 343 769 tunami. Maximální výlov byl v roce 1966, kdy bylo vyloveno 4 095 394 tun. Minimální výlov byl v roce 1979, kdy činil pouhých 887 533 tun. V obchodech je prodáván jako uzenáč, pečenáč,matjesové filety, slaneček, zavináč, herinky aj.

Sledi se zpracovávají čerství, suší se, nakládají se do soli, udí se, konzervují a mrazí. Mohou být smaženi, vařeni, pečeni i upravováni v mikrovlnných troubách.

Sledi obecní byli dlouho důležitou hospodářskou součástí rybolovu Nové Anglie a kanadských přímořských provincií, protože se zdržovali poměrně blízko pobřeží ve velkých hejnech, zejména v chladných vodách polouzavřeného Mainského zálivu a zálivu Svatého Vavřince. Dnes je jejich výlov již regulován.

Průměrný obsah látek a minerálů

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v mase sledě.[1]

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 57 – 79 Na 120 vitamin C stopy
bílkoviny g/100 g 17,8 K 320 vitamin D 0,007 – 0,031
tuky g/100 g 5 – 20 Ca 60 vitamin E 0,76
cukry g/100 g 0 Mg 32 vitamin B6 0,44
celkový dusík g/100 g 2,85 P 230 vitamin B12 0,013
vláknina g/100 g 0 Fe 1,2 karoten stopy
mastné kyseliny g/100 g 11,5 Cu 0,14 thiamin 0,01
cholesterol mg/100 g 50 Zn 0,9 riboflavin 0,26
Se mg/100 g 0,035 I 0,029 niacin 4,1
energie kJ/100 g 791 Mn 0,04 Cl 170

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *