den čtyřicátý čtvrtý
to je radosti, první uzené a nepřišlo po roce! Jdu takhle cestou od zeleniny k máslu a v tom mě kroky dovedou k rybím, jak to nazvat? Asi potravinám. I což, asi tělo potřebuje něco jiného než ančovičku a hle: uzené ryby. Uzené maso vepřové nesmím, obsahuje brekeke tfujtajbly, ale nápis 100% bez konzervačních látek a umělých barviv mě zaujal pro další zkoumání. Složení sleď Clupea harengus odloven FAO č. 27 a sůl. Hurá můžu! Nevypadá tak hezky jako na úvodním obrázku, ale chutná přímo famózně.
Je jasné, že herynky, naložené sledě a zavináče, ála losos atd. dále nemůžu, ale tato světlá výjimka mě udělala opravdovou radost.
Váš J.
PS. pozor na Švédskou specialitu = nafouklá konzerva se sledi, na videu uvidíte mírnější verzi … jak se TO má jíst, ale existuje spousta videí které smrdí ještě před spuštěním!
wikipedia:
Sleď obecný (Clupea harengus), neboli herynek, je nejhojnější rybou na naší planetě, navíc je rybou hospodářky významnou. Sleď obecný obývá vody Atlantského oceánu v obrovských hejnech. Má standardní délku 45 cm. Hmotnost takto vzrostlého jedince se pohybuje kolem 0,5 kilogramu. Sledi se živí planktonními klanonožci, krilem a malými rybkami. Jejich přirozenými predátory jsou ploutvonožci, kytovci, tresky a jiné větší ryby.
Sleď obecný je užitkovou a ekonomicky velice významnou rybou. Podle FAO bylo v roce 1999 vyloveno 2 403 543 tun, přičemž se na tomto množství nejvíce podílelo Norsko s 821 435 tunami a Island s 343 769 tunami. Maximální výlov byl v roce 1966, kdy bylo vyloveno 4 095 394 tun. Minimální výlov byl v roce 1979, kdy činil pouhých 887 533 tun. V obchodech je prodáván jako uzenáč, pečenáč,matjesové filety, slaneček, zavináč, herinky aj.
Sledi se zpracovávají čerství, suší se, nakládají se do soli, udí se, konzervují a mrazí. Mohou být smaženi, vařeni, pečeni i upravováni v mikrovlnných troubách.
Sledi obecní byli dlouho důležitou hospodářskou součástí rybolovu Nové Anglie a kanadských přímořských provincií, protože se zdržovali poměrně blízko pobřeží ve velkých hejnech, zejména v chladných vodách polouzavřeného Mainského zálivu a zálivu Svatého Vavřince. Dnes je jejich výlov již regulován.
Průměrný obsah látek a minerálů
Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v mase sledě.[1]
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 57 – 79 | Na | 120 | vitamin C | stopy |
bílkoviny | g/100 g | 17,8 | K | 320 | vitamin D | 0,007 – 0,031 |
tuky | g/100 g | 5 – 20 | Ca | 60 | vitamin E | 0,76 |
cukry | g/100 g | 0 | Mg | 32 | vitamin B6 | 0,44 |
celkový dusík | g/100 g | 2,85 | P | 230 | vitamin B12 | 0,013 |
vláknina | g/100 g | 0 | Fe | 1,2 | karoten | stopy |
mastné kyseliny | g/100 g | 11,5 | Cu | 0,14 | thiamin | 0,01 |
cholesterol | mg/100 g | 50 | Zn | 0,9 | riboflavin | 0,26 |
Se | mg/100 g | 0,035 | I | 0,029 | niacin | 4,1 |
energie | kJ/100 g | 791 | Mn | 0,04 | Cl | 170 |