ŘEPA

den pátý

Nedostatek vitamínů a minerálů mi dal jasný pokyn: dneska si dej řepu. Jak jsem si přečetl, potřebuji vyčistit organismus. Pravděpodobně to bude včerejší ostrou bolestí hlavy, kterou jsem nikdy nepoznal v takové síle. Pravděpodobně to bude reakce na vysazení kofeinu.

Ochutnávám ji syrovou, dělám řepné křížaly, kombinuji v jednoduchém salátu mrkev, jablko, řepa a vychutnávám jablečno řepný mošt z Lažan. Až budu mít anýz a sůl, udělám si klasický řepný kyselý salát, který spoustě lidem vadí, já ho však zbožňuji.

Opravdu nedoceněná surovina. Ráno čůrám krásně růžovou moč 🙂

 

Červená řepa jako léčivka (Zbyněk Milner Na Větře)
Beta vulgaris var. rubra – Řepa obecná varianta červená. Proto se látce pozitivně působící na náš organizmus říká ,,betain“. Řepa obsahuje látky upravující PH našeho organizmu. Příznivě působí na pálení žáhy, vředové chorobě žaludku a střev. Její blahodárné působení bylo prokázáno také na kvalitu cév, mocně regeneruje jaterní tkáň a podporuje vylučování žluči – upravuje trávení. Je bohatým zdrojem látek, které nazýváme proantokyany a proantokyaniny působící jako antioxidant. Čerstvá šťáva červené řepy detoxikuje organizmus – zbavuje jej metabolitů a jedů, působí na tvorbu krevních částic, zvyšuje efektivitu přenosu kyslíku v krvi – přírodní nootropikum, posiluje imunitu a obnovuje elasticitu pokožky. Červená řepa je přirozeným zdrojem laktobacilových kultur, které se v ní také nacházejí (v čerstvém stavu). Řepa působí proti zácpám, čistí střevní trakt od zbytků tuků a bílkovin a tím předchází karcinomu tlustého střeva – v této chorobě je naše populace na prvním místě na světě. Zbyněk Milner Na Větře

Wikipedie:

Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku

Je to zelenina velmi hodnotná – ve 100 g bulvy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále řepa obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanů, zabraňujících křehkosti cév. Z vitamínů obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a další.

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v červené řepě.[3]

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 87,1 Na 66 vitamin C 5
bílkoviny g/100 g 1,7 K 380 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,1 Ca 20 vitamin E stopy
cukry g/100 g 7,0 Mg 11 vitamin B6 0,03
škrob g/100 g 0,6 P 51 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 1,9 Fe 1,0 karoten 0,02
mastné kyseliny g/100 g 0,1 Cu 0,02 thiamin 0,01
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,4 riboflavin 0,01
energie kJ/100 g 154 Mn 0,7 niacin 0,1

 

Zaujaly mě tyto recepty, ale na všechny suroviny si musím počkat

falafel z červené řepy (takové arabské kuličky)

polévka z červené řepy s tipy o řepě, jakou koupit atd.

a nakonec, červená řepa má i svoje stránky 🙂

DEN ČTVRTÝ MRKEVDEN ŠESTÝ MLÉKO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *