PŠENICE

den třetí

Potřebuji zasytit, najíst a dodat energii.  Po dlouhém přemýšlení, kterou potravinu zvolit vyhrála pšenice. Poskytla lidstvu možnost usadit se, postavit sýpky, uskladnit si zásoby. Ze zběračů se stali zemědělci. Člověk ukrojil malý kousek času, a místo shánění potravin se věnoval rozvoji. Vzniklo písmo a počátky kultury. Dalšími kandidáty byly např. brambory, rýže, kukuřice a jiné obiloviny.

Pšenice je pro mě symbolem plodnosti a sytosti. Nebudu rozebírat po více než 50 hodinách strávených s jablkem a vodě šlodlivost lepku, bílé mouky atd.

Doztvěděl jsem se novou informaci – nevíce ceněných látek je v klíčku a obalu … bílou mouku tedy asi omezím hlavně na sváteční pokrmy, celozrnnou upřednostním i ve „výrobcích“ např. těstovinách.

Začínám však vařit! Nejjednodušší placky, maces či čapátí se dělají jednoduchým smícháním mouky a vody. Každé ráno si tak mohu dělat po zatopení ve sporáku placky.

Co je legrační, většinu jich spořádají děti s máslem a medem.

Dále jsem objevil v obchodě celozrnný kuskus, těstoviny (bezvaječné), hotové macesy (jakési židovské placky či druh chleba, který pojídali židé při odchodu z Egypta) více zde.

… co více si přát, mám jablka, křížaly, ocet, placky, těstoviny, kuskus? Mám velice optimistickou náladu, i když těstoviny bez tuku a soli jsou fakt divné 🙂

Navíc jsem si uvědomil, jak velice máme rádi slámu. Žijeme ve slaměném domečku, více zde.

J.

 

Převzato ze stránky veterinární a farmaceutické fakulty brno

Zrno pšenice se využívá k výrobě chleba, pečiva, těstovin, krup a v cukrářství. Pšeničné šroty, mouky nebo mačkané zrno a otruby se využívají jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Pšenice je hlavně zdrojem energie díky vysokému obsahu škrobu (50 – 70 %), který je lehce stravitelný. Obsah hrubé vlákniny je nízký (1,6 – 2,0 %). Nachází se v obalech, které při zpracování pro výživu lidí obvykle přecházejí do otrub.

Obsah bílkovin v zrnu je 8 – 13 %. Obsah zásobních bílkovin lze ovlivnit agrotechnickými zásahy. Zásobní bílkoviny gliadin (prolamin) a glutenin s vodou vytvářejí lepek. Vysoký obsah lepku pozitivně ovlivňuje pekárenské vlastnosti pšenice, ale u zvířat (hlavně monogastrických) může způsobovat trávicí obtíže. Při trávení se mění na mazlavou hmotu, která může způsobit zhoršení střevní peristaltiky a snížení využití živin z krmné dávky. Pro krmné účely je vhodnější pšenice s nižším obsahem zásobních bílkovin.

Obsah tuku je nízký (1,5 – 3 %), nachází se v něm velké množství nenasycených mastných kyselin, kyseliny olejové a linolové. Ty způsobují, že tuk snadno podléhá oxidaci, které také napomáhá kyselina fosforečná uvolněná štěpením fosfolipidů. Z vitamínů jsou v pšeničném zrnu obsaženy hlavně vitamíny skupiny B, vitamín E a v menším množství také β-karoten. Z minerálních látek je nejvíce zastoupen fosfor. Převzato ze stránky: http://cit.vfu.cz/vegetabilie/plodiny/czech/psenice.htm

 

 

wikipedie:

Pšenice (Triticum) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých (Poaceae) s přibližně 20 druhy. Zahrnuje jak šlechtěné tak planě rostoucí druhy. Pšenice jsou jedny z nejstarších kulturních rostlin pocházejících z jihozápadní Asie.

Pšenice mají duté kolénkaté stéblo. Květenstvím je kláskový lichoklas s obilkami s výraznou podélnou rýhou. Kvítek v klásku je 2 až 5. Plevy jsou široké, mnohožilnaté. Pluchy jsou hladké. Pluška je blanitá. Osina je přisedlá k vrcholu pluchy. Plodem je tedy obilka, která zůstává až do zralosti volná a nesrůstá s pluchou a pluškou – nahé pšenice. Pšenice, u kterých přirůstá obilka k pluše a plušce, jsou nazývány pšenicemi pluchatými (plevnatými). Barva vzcházejích rostlin je zelená. Jazýček je krátký, po okraji vroubkovaný. Ouška jsou malá, ochmýřená.

DEN DRUHÝ JABLKODEN ČTVRTÝ MRKEV

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *