potravina padesátá čtvrtá
Tak nám zbyly nějaké pomeranče. Tak se dá pojmenovat důvod zařazení této potraviny do mého seznamu. Překvapující je jeho původ – hranice Číny a Vietnamu.
wikipedia:
Pomeranč je plod pomerančovníku pravého (Citrus sinensis) z čeledi routovité (Rutaceae). Pomerančovníky jsoustromy, zřídka i keře. Pochází pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny a Vietnamu, nikde neroste jako planá rostlina. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy po objevení Ameriky i tam. Nyní je rozšířen do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce.
Plody jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Téměř 90% produkce pomerančů je průmyslově zpracováno. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur.
Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v pomerančích.[2]
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 86,1 | Na | 5 | vitamin C | 44 – 79 |
bílkoviny | g/100 g | 1,1 | K | 150 | vitamin D | 0 |
tuky | g/100 g | 0,1 | Ca | 47 | vitamin E | 0,24 |
cukry | g/100 g | 8,5 | Mg | 10 | vitamin B6 | 0,10 |
celkový dusík | g/100 g | 0,18 | P | 21 | vitamin B12 | 0 |
vláknina | g/100 g | 1,7 | Fe | 0,1 | karoten | 0,047 – 0,155 |
mastné kyseliny | g/100 g | stopy | Cu | 0,05 | thiamin | 0,11 |
cholesterol | g/100 g | 0 | Zn | 0,1 | riboflavin | 0,04 |
energie | kJ/100 g | 158 | Mn | stopy | niacin | 0,4 |