POMERANČ

potravina padesátá čtvrtá

Tak nám zbyly nějaké pomeranče. Tak se dá pojmenovat důvod zařazení této potraviny do mého seznamu. Překvapující je jeho původ – hranice Číny a Vietnamu.

wikipedia:

Pomeranč je plod pomerančovníku pravého (Citrus sinensis) z čeledi routovité (Rutaceae). Pomerančovníky jsoustromy, zřídka i keře. Pochází pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny a Vietnamu, nikde neroste jako planá rostlina. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy po objevení Ameriky i tam. Nyní je rozšířen do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce.

Plody jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Téměř 90% produkce pomerančů je průmyslově zpracováno. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur.

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v pomerančích.[2]

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 86,1 Na 5 vitamin C 44 – 79
bílkoviny g/100 g 1,1 K 150 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,1 Ca 47 vitamin E 0,24
cukry g/100 g 8,5 Mg 10 vitamin B6 0,10
celkový dusík g/100 g 0,18 P 21 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 1,7 Fe 0,1 karoten 0,047 – 0,155
mastné kyseliny g/100 g stopy Cu 0,05 thiamin 0,11
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,1 riboflavin 0,04
energie kJ/100 g 158 Mn stopy niacin 0,4

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *