PISTÁCIE

den padesátý

Tak vašnosto, jak se cítíte po té padesátce? Dost řečí. Tedy nazývejte pistácii pravou Řečíkem pistáciovým! Po pravdě řečeno jsem si zvolil pistácii jako první odměnu. Nepočítám zdravotní pivo a lahodné sýry 🙂

pustit si film, misku pistácií a loupat a loupat.

Trochu mě to vrací do minulosti, ale jenom trochu. Slza ukápla nad tou vzpomínkou.

Váš J.

 

wikipedia:

Řečík pistáciový (Pistacia vera), také zvaný pistácie pravá, je malý strom z čeledi ledvinovníkovité, jehož původní oblast rozšíření je ve střední Asii a na Blízkém východě.

Pěstuje se pro oříšky – pistácie, které lze konzumovat čerstvé, pražené a nebo jako součást různých potravin, např. pistáciová zmrzlina, lokum nebo salám Mortadella. Mezi tři největší producenty pistácií patří Írán, Spojené státy (Centrální údolí) a Turecko. Dále se pěstuje např. v Číně, Sýrii a Řecku. Jak je z oblastí pěstování zřejmé, pistácii nejlépe vyhovuje suché až polopouštní subtropické klima. Vrcholu produkce dosahují stromy asi ve 20 letech a jsou zastřihovány kvůli snadnější sklizni. Nejrozšířenějším kultivarem je Kerman.

Při nevhodném zpracování nebo uskladnění mohou obsahovat jedovaté aflatoxiny produkované především plísněmi roduAspergillus, které jsou známé jako silné karcinogeny. Kvůli vysokému obsahu tuků a nízkému obsahu vody jsou pistácie při přepravě ve velkých objemech náchylné k samovznícení, proto při přepravě pistácií v lodní dopravě je třeba dodržovat zvláštní pravidla.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *