Omylem jsem snědl (HOOCCH2C(OH)COOHCH2COOH)

Omylem jsem snědl (HOOCCH2C(OH)COOHCH2COOH). A to je zatím ta nejjednodušší věc. Většina lidí si její přítomnosti ani nevšimne. Ano, je to holka. Kyselina. Kyselina citronová. U mě byla dlouho na odvykací kůře, nakonec jsem zákeřně podlehl.

Teď se však vrátíme o dva dny dříve, to jsem snědl své další éčko. Jeho chemické složení je na obrázku.

240px-Natamycin.svg

 

Konec povídání, řeknu Vám na rovinu, jak to bylo. Díky několika denním vaření pro různé kurzy či skupiny, mojí nepozornosti a roztržitosti si musím přiznat dvě éčka.

Prvním na lavici obžalovaných v mém žaludku je E235 Natamicin. Tak dlouho jsem se díval po barvivech v sýrech, až jsem dočista přehlédl tuto bakterii. Slouží ke konzervaci a je to drsoň proti plísni. Naštěstí to není nic hrozného. Ve skutečnosti je to bakterie. Tím pádem je to živé, tak splňuje podmínky experimentu. Jsem alespoň o trochu chytřejší.

wikipedie nám říká: Natamycin (někdy pimaricin) je přírodní antimykotikum vytvářené bakteriemi Streptomyces natalensis, S. gilvosporeus, S. chattanoogensis, S. lydicus a dalšími. Je to makrolidové antimykotikum používané k léčbě keratitidy. V potravinářství se používá jako protiplísňový konzervant sýrů i uzenin, aplikuje se jako sprej nebo prášek na celé, dělené nebo měkké sýry, případně na voskový obal některých sýrů. Jako přídatná látka je označována kódem E 235.

Sytematický název mě opravdu překvapil: 1R,3S,5R,7R,8E,12R,14E,16E,18E,20E,22R,24S,25R,26S)-22-[(3-amino-3,6-dideoxy-D-mannopyranosyl)oxy]-1,3,26-trihydroxy-12-methyl-10-oxo-6,11,28-trioxatricyclo[22.3.1.05,7]oktakosa-8,14,16,18,20-pentaen-25-karboxylová kyselina

foccacia

únava při workshopu s foccaciou je patrná ...

Druhým éčkem, ze kterého opravdu nemám radost způsobila zapomenutá oliva v puse, ani nevím jak se tam ocitla. Samozřejmě je to výmluva. Přesně vím, jak se tam ocitla. Dělám salát, dělám, ochutnávám zda je dobrý. V pořádku, přidám olivy na závěr, ty přece nesmím, je v nich „chemie“. Zapomenu se a naposledy ochutnám celý salát. Co mám v puse mě vyděsí. Oliva. Jdu tedy po etiketě a dobrý. Jediné co způsobila, je nutnost přidat další Éčko, konkrétně E330 – Kyselina citronová.

Máme ji samostatně doma na čištění konvice. Dá se tedy koupit samostatně a splňuje kriterium experimentu.

wikipedie: V potravinářství se kyselina citronová používá jako ochranná a dochucovací látka, hlavně u nápojů (bývá označována jako přídatná látka E 330). Soli (tzv. citráty, a především ty s kovy) se používají jako zdroj minerálů při dietách či při onemocnění, kdy dané minerály organismu schází

Systematický název: kyselina 2-hydroxypropan-1,2,3-trikarboxylová kyselina či kyselina 3-karboxy-3-hydroxypentandiová

Co říci závěrem? že únava a vaření pro několik desítek lidí naprosto vylučuje koncentraci na potraviny v experimentu a mimo něj. Existuje tak jediná možnost. Vařit z povolených potravin. Naposledy to byly omylem přidané brambory, nyní Natamycin a kyselina citronová.

Experimentu to neublížilo, půst jsem nedržel. Všem třem potravinám se chci i nadále vyhýbat, i když jsou „povolené“, avšak nechtěné.

První povolené éčko jak si vzpomínáte byl siřičitan ve víně. Tomu jsem nemohl a stále nemohu odolat.

Chemii v jídle zmar a experimentu zdar!

J.

PS už jsem za půlkou!!!! a stačilo mě zatím něco přes 130 potravin!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *