Omylem jsem snědl (HOOCCH2C(OH)COOHCH2COOH). A to je zatím ta nejjednodušší věc. Většina lidí si její přítomnosti ani nevšimne. Ano, je to holka. Kyselina. Kyselina citronová. U mě byla dlouho na odvykací kůře, nakonec jsem zákeřně podlehl.
Teď se však vrátíme o dva dny dříve, to jsem snědl své další éčko. Jeho chemické složení je na obrázku.
Konec povídání, řeknu Vám na rovinu, jak to bylo. Díky několika denním vaření pro různé kurzy či skupiny, mojí nepozornosti a roztržitosti si musím přiznat dvě éčka.
Prvním na lavici obžalovaných v mém žaludku je E235 Natamicin. Tak dlouho jsem se díval po barvivech v sýrech, až jsem dočista přehlédl tuto bakterii. Slouží ke konzervaci a je to drsoň proti plísni. Naštěstí to není nic hrozného. Ve skutečnosti je to bakterie. Tím pádem je to živé, tak splňuje podmínky experimentu. Jsem alespoň o trochu chytřejší.
wikipedie nám říká: Natamycin (někdy pimaricin) je přírodní antimykotikum vytvářené bakteriemi Streptomyces natalensis, S. gilvosporeus, S. chattanoogensis, S. lydicus a dalšími. Je to makrolidové antimykotikum používané k léčbě keratitidy. V potravinářství se používá jako protiplísňový konzervant sýrů i uzenin, aplikuje se jako sprej nebo prášek na celé, dělené nebo měkké sýry, případně na voskový obal některých sýrů. Jako přídatná látka je označována kódem E 235.
Sytematický název mě opravdu překvapil: 1R,3S,5R,7R,8E,12R,14E,16E,18E,20E,22R,24S,25R,26S)-22-[(3-amino-3,6-dideoxy-D-mannopyranosyl)oxy]-1,3,26-trihydroxy-12-methyl-10-oxo-6,11,28-trioxatricyclo[22.3.1.05,7]oktakosa-8,14,16,18,20-pentaen-25-karboxylová kyselina
únava při workshopu s foccaciou je patrná ...
Druhým éčkem, ze kterého opravdu nemám radost způsobila zapomenutá oliva v puse, ani nevím jak se tam ocitla. Samozřejmě je to výmluva. Přesně vím, jak se tam ocitla. Dělám salát, dělám, ochutnávám zda je dobrý. V pořádku, přidám olivy na závěr, ty přece nesmím, je v nich „chemie“. Zapomenu se a naposledy ochutnám celý salát. Co mám v puse mě vyděsí. Oliva. Jdu tedy po etiketě a dobrý. Jediné co způsobila, je nutnost přidat další Éčko, konkrétně E330 – Kyselina citronová.
Máme ji samostatně doma na čištění konvice. Dá se tedy koupit samostatně a splňuje kriterium experimentu.
wikipedie: V potravinářství se kyselina citronová používá jako ochranná a dochucovací látka, hlavně u nápojů (bývá označována jako přídatná látka E 330). Soli (tzv. citráty, a především ty s kovy) se používají jako zdroj minerálů při dietách či při onemocnění, kdy dané minerály organismu schází
Systematický název: kyselina 2-hydroxypropan-1,2,3-trikarboxylová kyselina či kyselina 3-karboxy-3-hydroxypentandiová
Co říci závěrem? že únava a vaření pro několik desítek lidí naprosto vylučuje koncentraci na potraviny v experimentu a mimo něj. Existuje tak jediná možnost. Vařit z povolených potravin. Naposledy to byly omylem přidané brambory, nyní Natamycin a kyselina citronová.
Experimentu to neublížilo, půst jsem nedržel. Všem třem potravinám se chci i nadále vyhýbat, i když jsou „povolené“, avšak nechtěné.
První povolené éčko jak si vzpomínáte byl siřičitan ve víně. Tomu jsem nemohl a stále nemohu odolat.
Chemii v jídle zmar a experimentu zdar!
J.
PS už jsem za půlkou!!!! a stačilo mě zatím něco přes 130 potravin!