den sedmdesátý čtvrtý
… tento článek je vlastně popis hluchého období tohoto experimentu. Čekal jsem ho, jen ne tak brzy.
Zelenina a ovoce se pomalu začínají probouzet ze zimního spánku a i já získávám více energie. Jarní cibulka, ředkvičky, dokonce i Slovenské Jahody a na Slovensku snědené mi dodávají lepší náladu než kvašené zelí.
Počasí si vybírá samo potraviny, které ochlazují, brzy tedy dojde i na jogurtový Ayran (nebo ajran či airan…) Což je úžasná věc z arabských zemí – jogurt, voda, sůl a někdy i máta. Doporučuji v parných letních dnech, které nás snad brzy čekají.
Výběr vína, piva i sýrů mi už nečiní problémy, potěšil email od Madety, kde mi vysvětlují legislativu. Konkrétně u Eidamu můžou napsat Eidam, když je to Eidam. Pokud je tam barvivo, musí být vypsáno kompletní složení. Tak si kupuji Eidam bez složení a tiše doufám, že je to pravda.
U piva jsem tak dlouho hledal i v legislativě, že pokud najdu na etiketě upravený chmel, jedná se o chmel sušený a slisovaný. Chmelový produkt si představuji jako upravený chmel v granulích. Zbytek jako extrakty a izoextrakty jsou v mém experimentu zakázané. Nejdou ani koupit, ani doma udělat.
Doplnil jsem seznam i tabulku povolených potravin, nejvíce mě zaujaly za poslední týden Jahody a Pstruh. Zvoleny hlavně kvůli rodině, když mi to vonělo pod nosem při přípravě. Navíc i naše malé zelené jahůdky se brzy začervenají, pokud je nesežerou slimáci.
Experiment je však čím dál více náročný na psychiku. Otázky má to vůbec smysl, když ani nevím, jakou potravinu si zvolit? Pak většinou přijde nějaká výzva typu návštěva u příbuzných a potvrzení, že vydržet rok se rozhodně vyplatí.
držte mi palce a pište tipy na další potraviny. Těším se na dobré bylinky do salátu a třešně a … už vážně nevím co, poraďte mi.
díky
Váš J.
Jedna odpověď na “Jak se nic nestalo”