Jaké máte nároky na dovolenou? Já celkem obyčejné. Vyspat se, najíst se a během toho si to užít. Nic z toho se mi nepovedlo úplně, a přesto bych do toho šel znovu. Nevyspalý, hladový a s plnou hlavou myšlenek se s Vámi podělím o tom, jak jsem vzal nabídku od prázdninové školy Lipnice na vaření jako hlavní kuchař kurzu Equilibrium pro 36-40 osob (včetně týmu i účastníků) v klasické levné a krásné chatě Pencovka. Tedy krásné až několi dní poté, co jsem to rozdýchal 🙂foto: výhledy stojí za to
Měl jsem jen matné tušení, že tento projekt www.jarda365.cz bude těžko skloubit s moji představou vaření, dokonce i při nákupu potravin se to bez chemie úplně nepovedlo. Například drcená / sekaná rajčata bez kyseliny citronové ve velkém balení jsem zkrátka nesehnal, a v malém bychom se to nevešli do stanoveného rozpočtu. Stejně tak chléb, sýry a další věci. Vtipné také bylo mít jako druhého kuchaře moc šikovnou holčinu, která na potvoru má nesnášenlivost na lepek. Shrnuto a podtrženo když se něco zahustí moukou a je v tom chemie, nemohl to ochutnat ani jeden z nás. Tyto vtipné situace, ze kterých nás vyvedli naše zkušenosti a hlavně testovací jedinci, na kterých v podstatě bylo rozhodnutí – je to dobré, nebo přisolit – se vždy setkali s udivenými pohledy „testerů“ a pak i celého týmu a účastníků. Můžu zodpovědně říci, že vařit se dá i s tímto projektem a občas je to celkem vtipné. Všechno se snědlo a dokonce lidé pěli slávu. Při závěrečném objímání jsem měl slzu na krajíčku. Na druhou stranu se musím přiznat, že při vaření tolik nejím, člověk je přesycen párami a ochutnávkami (když ochutnávat smím) a tělo mi to i po týdnu dává sežrat. Nejvtipnější scéna z kurzu byla asi taková. Z připravené svatební hostiny (jako jeden z mnoha programů tohoto kurzu) jsem nemohl nic. Brambory, zelí, kuře, knedlíky atd. Hanka (druhá kuchařka) mi však říká: Ale v tom kuřeti nic není, to můžeš! Je tam jen sůl, kmín … Na to ji s klidem odvětím: jo a to kuře, které mám na seznamu nepovolených potravin (tedy potravin co chci na rok vynechat). A že jsem se nevyspal? To vůbec nevadí, zahraju si na medvěda třeba v zimě. Proč bych tam jel znovu? Díky tomu, že jsem mohl hodně času věnovat sám sobě, zúčastnit se několika aktivit se mi tam moc líbilo, i díky tomu, že jsem mohl čas různě ohýbat, podle toho jak jsem potřeboval být s rodinou či něco jiného. Zkrátka dobrý tým, dobrá parťačka a skvělé zážitky.
Jediná věc mě na tom celém mrzí. Musel jsem si zařadit do potravin brambory, protože jsem nechtěně ochutnal guláš, ve kterém brambory být neměly, jenže jsme tam pár přebytečných dali. Tedy … sám jsem je tam dal. Přesto věřím, že tím zásady ani cíle projektu neutrpěly, naopak můžu testovat, zda dodržím závazek rok bez brambor. A proč jsou brambory na tom nepopulárním seznamu nepovolených potravin? Díky Hance vím, že je to zjednodušeně proto, že mi jako potraviny nevyhovují. Osobně však proti nim nic nemám a lidem je vařit můžu, a dokonce je můžu nyní i ochutnat.
Oproti tomu jsem si vyzkoušel zavařovací hrnec s digitálním teploměrem jako sous vide postup. Výsledek? super, vepřová kýta na 64C byla trochu moc, ale vejce …. hmmmm … Mňam!
foto: vejce 16h při 64C
A další fotky? na ty nezbyl čas a prázdné talíře jsou nefotogenické!
Hezké letní dny
JardaZ.