Experiment – měsíc v pěti a konec za pět.

Je čas sklizně, moštování, štrůdlu a úvah o životě. Přicházejí dušičky a padá listí. Také je to právě jeden měsíc, kdy se nám narodila dcera. Právě tato událost má výrazný dopad na celý můj experiment i pohled na svět.



rozálka
obr. naše holka

Dokázal jsem si již povolit brambory, konkrétně jsem snědl 2x bramborovou kaši a v létě jsem ochutnal bramborový guláš. Díky tomu je mám povolené. Nedělají mi dobře. Prdím. Žena prdí. Mimino prdí. Kmín nepomáhá a v kaši vypadá blbě. Vrací se mi vzpomínky na tak časté rozhovory o bramborách. Hlavně z počátku experimentu. Proč vlastně nemáš zařazené brambory, mně by stačily jen ty, slýchal jsem tak často, že jsem se cítil provinile. Jsme přece bramborářská oblast, rostou okolo nás, přisadil další.

Sám nevím. Je to jen pocit. Ten co neumíte vysvětlit, ale je tady. Teď, když je mám povolené, tak si je stejně nedám. Něco mi na nich nesedí. Jinému zase nechutná rýže. Jsem zvědav, zda do konce experimentu na to přijdu. PROČ!

Společně s bramborami jsem několikrát též zahřešil. Vše v nejlepším smyslu. Nechtěl jsem. Ale stalo se to. V rámci zdraví našeho mrňouska. Místo „povolené“ whisky jsem vypil Belmondovi panáka, co měl připravený na baru a já v rámci rozjařenosti zapomněl, že jsem toho svého panáka co byl na pultu, přenechal někomu zrovna příchozímu. Zděšení bylo veliké. Čekáte kaviár a dostanete černé uhlí. Tak nějak si to vybavuji.

Toto se stalo u nás na vesnici, kdy jsem si dovolil vejít do naší špeluňky (místní prominou) a objednat všem malého panáka. Několikrát. Děti jsem měl s sebou. Starat se o roznášení panáku, sledování dětí a přemlouvání některých místních se mi stalo osudným. Chlap zvládne většinou dělat jednu jedinou věc. A ne vždy dobře. Já jsem toho měl ten den asi moc, zapíjeli jsme ještě se sousedy o den dříve.

Stihli jsme tak tuším tři malé panáky za hodinu. Z toho jednou to byl ten, však Vy víte kdo. Ten co ho netřeba jmenovat. Kvůli mně i kvůli EU. Někteří ho nazývají Tuzemákem. Ten mám rád v buchtách, případně grogu, ale na ostro jsem ho nevypil několik let. Koktejl chemie. Cukr. Kulér. Aromata. Brrrr…

švestková kynutá cihla

obr. kynutá švestková cihla bez cukru i rumu

Co s tím? Další jednodenní půst? Pětidenní? To však nebylo to poslední.

Při zapíjení s kolegy s práce jsme šli jednoduchou, řekněme „porodní cestu“. Jedna hospoda, jedno malé pivo, jedna půlhodina. Mezitím malé panáky a překvapení. Celkem devět zastavení. Náročné to bylo pro všechny zúčastněné. I porodit jsme stačili u Apolináře.

Nakonec zmožen únavou jsem si dal své první neexperimentové jídlo v restauraci, o kterém jsem neměl ani tušení co obsahuje. Koleno. Opravdu dobré koleno. Užil jsem si ho. Vědomě jsem ho zbaštil až jsem mlaskal. Odpovědí od různých lidí bylo, že konečně vypadám jako člověk a ne jako blázen, co se drží do puntíku všeho předepsaného. Pro mě však experiment skončil. Ne hned ten den. Ne, že bych ho nedržel dál do března, ale už není objektivní. Tedy za mě je tu výsledek. Je možné vydržet rok bez chemie v jídle, ale ne, když se Vám narodí během toho roku dítě. Také hodně přemýšlím o celém smyslu experimentu a zajímavé otázky kolem svého života i experimentu se mi čím dále míhají hlavou.

1/ Jak je možné, že jeden řetězec v rámci jedné akce nabízí dva druhy goudy za stejnou akční cenu a přitom je jedna barvená a druhá nikoliv.

2/ Proč jsou chleby s různými prospěšnými „logy“ a ověnčené cenami plné chemie?

chleba

obr. který chleba je bez chemie? to už sám nevím.

3/ Kdy se stalo běžnou skutečností, že kuře stojí méně než polovina druhů zeleniny a přesto je doporučováno jako zdravá potravina?

4/ Zabývá se někdo tím, že losos je vlastně kuře ve vodě? Žije na farmě a je krmeno granulemi!

5/ Proč není zelenina jako salát, okurka, rajče a paprika plnohodnotnou zeleninou, která nám dává živiny a přesto je vnímána jako dostatečně pestrá a snad i doporučována?

výlov

obr. Kapr se také přikrmuje granulemi, ale asi to není tak horké jako u lososa. Naštěstí máme malinkatý rybník za zatáčkou a většinu rybářů znám.

Co se tedy vlastně v experimentu událo od posledně Vám přiblíží tyto fotky:

bulky

 

obr. peču hamburgerové bulky, celkem obstojně

sýry

 

obr. užívám si kvalitní sýry

lákadla

obr. odolávám lákadlům, je to opravdu těžké

 

Děkuji všem za podporu a že dočetli až sem, zbývá mi 5 měsíců do konce. Vlastně … za čtyři.

 

 

 

J.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *