CHMEL

den čtyřicátý sedmý

ano, pochopili jste dobře, šetřím na pivo a objevil jsem jedno, co má na etiketě chmel, ječmen a voda. Hurááá. V rámci experimentu zvažuji i použití chmelových produktů, což je mechanicky zpracovaný chmel ve formě např. granulí atd.

Hezký článek, který popisuje co je chmelový extrakt, upravený chmel atd. naleznete zde.

výběr z wikpedie:

Chmel znali obyvatelé Sumeru i Římané. Mladé chmelové výhonky pojídali labužníci v Římě za dob Plinia jako salát se solí, pepřem, octem a olejem. Starší výhonky se vařily a používaly jako chřest. Chmel byl označován za zeleninu povzbuzující chuť k jídlu, která uklidňuje nervy strávníků.

Na území Čech byl znám a pěstován od 11. století. Roste i planě, ovšem většinou je pěstován v tradičních chmelařských oblastech, kde na chmelnicích získává světoznámou jakost pro výrobu piva. Tyto oblasti jsou: Žatecká, Úštěcká a Tršická.

Plodní šištice obsahují pryskyřici s hořčinami (α-hořké kyseliny (humulon), β-hořké kyseliny (lupulon)), silice s terpenoidy (např. humulen, myrcen) s bakteriostatickými a konzervačními účinky. Sekrece hořkých látek vrcholí v druhé polovině srpna, kdy začíná i sklizeň

V lidovém léčitelství se také využívá jako sedativum a také povzbuzuje chuť k jídlu. Sbírají se mladé výhonky, které zatím neprorostly na světlo a obsahují hodně vitamínů skupiny B i minerálních látek. Čaj z chmelových žlázek pomáhá proti nespavosti, působí močopudně a užívá se při křečích svalů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *